woocommerce vs shopify

WooCommerce vs Shopify

Twijfel je of je het beste WooCommerce – het platform dat draait op WordPress- of Shopify kunt kiezen voor je webshop? De twee e-commerce platformen zijn beide zeer geschikt als e-commerce platform en zeer populair onder zowel grote als kleinere webshops. Maar welke is dan voor jou het meest geschikt? Wij zetten voor je uiteen wat de verschillen én overeenkomsten tussen beide platformen zijn zodat je een goed beeld krijgt welke het beste past bij jouw toekomstige webshop. WooCommerce vs Shopify: laten we gaan kijken welk platform de beste keuze is voor jouw webshop.

Er is geen goed of fout

Wil je een webshop laten bouwen en ben je nog aan het twijfelen welk platform voor jou het meest geschikt is? Laten we vooral beginnen met dat er geen foute keuze is. Welk platform voor jou geschikt is, is van meerdere factoren afhankelijk. Het ene platform is niet beter dan het andere platform (naar mijn mening althans) maar afhankelijk van jouw wensen zal het ene platform wel geschikter zijn en meer voldoen aan wat jij zoekt. Beide platformen hebben positieve én negatieve kanten welke we hieronder aan je gaan uitleggen.

Als wij gaan kijken naar wat het beste past bij een klant dan kijken we altijd naar de volgende punten:

  • Hoeveel ervaring heb je met het beheren van een webshop?
  • Hoeveel producten en hoe uitgebreid zijn je productspecificaties?
  • Wat zijn jouw wensen met betrekking tot het design? Blijf het vrij basic? Of zijn er specifieke wensen?

WooCommerce vs Shopify: het grootste verschil

WooCommerce en Shopify zijn beide zeer goede e-commerce platformen. Het grootste verschil is dat Shopify een all-in-one oplossing biedt terwijl WooCommerce een pluging voor WordPress is.

Shopify is gemaakt om het jou als webshop eigenaar zo makkelijk mogelijk te maken. Het is zeker de meest gebruiksvriendelijke van de twee. Je kunt, ook zonder ervaring, vrij makkelij en snel een eenvoudige winkel opzetten en live zetten. Maar daar hangen ook een aantal nadelen aan zoals we later gaan zien.

WooCommerce daarentegen heeft een wat hogere leercurve maar geeft juist weer ontzettend veel vrijheid en flexibiliteit op het gebied van functionaliteiten en design.

WooCommerce is dus wat minder gebruiksvriendelijk maar beperkt je weer niet in je mogelijkheden zoals bij Shopify. Dit zul je keer op keer in de vergelijkingen terugzien en het zal daarom ook echt een persoonlijke keuze zijn waar je zelf het liefste mee gaat werken.

WooCommerce

Gebruiksvriendelijkheid en eenvoud

Als we kijken naar gebruiksvriendelijkheid en het gemak om de shop op te zetten is Shopify de absolute winnaar. Om te starten met je webshop hoef je alleen een Shopify account aan te maken, een domeinnaam uit te zoeken (of natuurlijk een bestaand domein te koppelen) en een thema uit te zoeken. En je bent ready to go. Of beter gezegd; ready to sell!

Om met WooCommerce aan de slag te gaan is er wat meer inspanning nodig. Omdat WooCommerce niet een op zichzelf staand all-in one platform is maar een plugin van WordPress moet je eerst zorgen dat je je hosting regelt en je de WordPress pagina opzet, mocht je die nog niet hebben. Als het eenmaal staat is ook WooCommerce zeker gebruiksvriendelijk om mee te werken. Nu denk je waarschijnlijk, waarom al die moeite als het met Shopify zoveel makkelijker gaat? WooCommerce heeft zeker een wat steilere leercurve maar daar staat wel tegenover dat het een stuk meer mogelijkheden biedt.

Flexibiliteit en functionaliteiten

Qua flexibiliteit is WooCommerce echt de winnaar. Punt. Kunnen we heel kort over zijn. De mogelijkheden in het ontwerp en functionaliteiten bij WooCommerce zijn eindeloos en je bent 100% vrij om aan te passen.

Dit is ook precies wat echt een nadeel is aan Shopify. Je zit bij Shopify vast aan een template waar je minder makkelijk het design kunt aanpassen. Even een lettertype aanpassen? Of een ander soort sectie invoegen? Dat is lastiger en je zult eerder de code in moeten duiken hiervoor. Heb je geen speciale wensen voor het design dan zal dit geen probleem zijn. Ook heb je de mogelijkheid om voor een betaald thema te kiezen, dan heb je vaak meerdere mogelijkheden. Maar de flexibiliteit van het design en de functionaliteiten zijn beperkt en is zeker een punt om mee rekening te houden als je voor Shopify kiest.

Betaalmogelijkheden

De betaalmogelijkheden zijn natuurlijk een belangrijk onderdeel van je webshop. Bij zowel WooCommerce en Shopify heb je hier genoeg mogelijkheden in.

Shopify

Als echt all-in-one platform biedt Shopify een eigen betalingsgateway waardoor je direct kan beginnen met het accepteren van creditcardbetalingen en andere betaalmogelijkheden zoals iDeal. Koppeling met een externe betalingsgateway is ook mogelijk maar hou er rekening mee dat Shopify hiervoor kosten in rekening brengt (bovenop de kosten van je externe betalingsgateway). Maar again, Shopify wint hierin weer door de eenvoud van het opstarten.

WooCommerce

Bij WooCommerce kun je zo ongeveer alle betalingsgateways koppelen door middel van plugins. Het voordeel is dat je toegang hebt tot zowel grote als betalingsgateways en je bijvoorbeeld ook Bitcoin betalingen kan accepteren.

Onderhoud en ondersteuning

Met WooCommerce heb je volledige vrijheid in design maar zoals aangegeven moet je wel zelf je hosting regelen en is het een plugin van WordPress. Dit houdt dus ook in dat je zelf je onderhoud zal moeten doen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je onderhoud uit te besteden. Voor een kleine investering per maand neemt een professional dit uit handen en heb je hier verder geen zorgen aan.

Bij Shopify hoef je je geen zorgen te maken over het onderhoud omdat het een gehost platform is. Shopify zorgt zelf voor het onderhoud en de beveiliging.

WooCommerce en Shopify Experts

Een groot voordeel van WooCommerce i.c.m. WordPress is dat er enorm veel experts zijn die met deze platformen werken. Er zijn talloze facebook groepen waar je jouw vragen kan stellen en veel webbouwers die hier ervaring mee hebben. Een Shopify expert in Nederland vinden is echter wat lastiger. Daarentegen is het grote voordeel van Shopify is dat ze 24/7 ondersteuning bieden. Stel je vraag eenvoudig via de chat en krijg direct een antwoord.

WooCommerce vs Shopify: welk platform is nou het meest geschikt voor jou?

Zoals je kunt zien is er voor beide e-commerce platformen wat te zeggen. Ze zijn niet voor niets beide ontzettend populair. Heb je nou weinig ervaring met het beheren van een webshop dan is Shopify echt een hele fijne keuze. Je bent zo opgestart en alles zit erin: van betalingsmogelijkheden tot voorraadbeheer. Het is super overzichtelijk en eenvoudig om mee te werken.

Heb je echt een specifiek design in gedachte en wil je alle vrijheid om je design te kunnen aanpassen? Dan is WooCommerce een geschiktere keuze.

Maar alles bij elkaar genomen blijft het echt een persoonlijke keuze. Een keuze waar jij je goed bij moet voelen.

Moeite met kiezen?

Wij helpen je graag op weg. Stuur ons je vraag door en dan helpen wij je om de juiste beslissing te kunnen maken.

website laten maken amstelveen

Hi, ik ben Kim.

Een goede website hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. Of duur. Met Studio Kita wil ik een goede website haalbaar maken voor elke ondernemer. Zonder gedoe, zonder stress. Zodat jij snel live kan en online beter zichtbaar kan worden.

Aan de slag met je website maar geen idee waar te beginnen?